zondag 20 maart 2011

ONTRAFEL - UNRAVEL

Nu in het MoMu

Vorige week begon deze prachtige tentoonstelling in het Modemuseum van Antwerpen.
Een must voor alle breifanaten. 
De tentoostelling toont breiwerk doorheen de eeuwen en bekijkt verschillende thema's, van ondergoed tot elegante jurken.
Er zijn prachtige jurken van Ann Salens te bewonderen, machinegebreide kousen uit de 19de en begin 20ste eeuw, wollen kousen van Vivienne Westwood, gebreide badpakken en zo veel meer.

Via ravelry kwam ik te weten dat het MOMU op zoek was naar breiers voor een of andere actie.
Dit kon ik natuurlijk niet laten voorbijgaan.
Zo kwam het dat ik deel uitmaakte van een groepje enthousiaste plastiekbreiers die de groenplaats in Antwerpen hebben versierd met gebreide plastiek.
Onder leiding van Toos Van Liere van  tricot-trottoir uit Brussel hebben we 2 palen van de kiosk op de Groenplaats versierd, alsook het logo van Antwerpen, de Antwerpse A.
Het lijkt niet veel, maar toch zijn hier heel wat uurtjes ingekropen.

Alles is gebreid met gerecupereerde plastiek zakken die vakkundig in reepjes werden geknipt.
We waren met een 20-tal dames en iedereen heeft 1 of meerde lapjes gebreid. Deze werden aan elkaar genaaid en zo kwam het tot een prachtig geheel.
stadsbrei 002

Op zondag 13 maart hebben we de kiosk bekleed onder muzikale begeleiding van een saxofoon.
stadsbrei 016

Gelukkig hadden we toestemming van 't stad, want het duurde niet lang of de politie kwam met combi en auto, klaar om ons op te pakken.
stadsbrei 009

De Antwerpse A was nog een last-minute beslissing van Toos en mezelf en hebben we op 2 dagen tijd kunnen maken.stadsbrei 028
Nachtwerk kwam er aan te pas en een stijve arm als gevolg.
Maar het resultaat mag er zijn en we zijn apetrots op ons werk.
stadsbrei 048
Van Toos mocht ik haar zelfgemaakte bezemstokkenbreinaalden gebruiken. Een hele ervaring om hiermee aan de slag te gaan. 
stadsbrei 024

Ik maakte ook een muts voor 1 van de bollekes op de groenplaats, maar helaas mocht die niet lang blijven hangen. Ondanks een stevige bevestiging met ijzerdraad, heeft men deze gehaakte muts snel ontvreemd.
Hopelijk heeft de nieuwe eigenaar er veel geniet van .
stadsbrei 042

Voor meer mooie foto's verwijs ik jullie naar de website van Bert Lemmes, die toevallig (bestaat dat?) langskwam en een prachtige reportage maakte.

Ook kregen we een beetje aandacht van sommige kranten : het nieuwsblad

2 opmerkingen: